SENARAI 12 PEMAIN SKUAD HARIMAU MALAYSIA KE KEJUARAAN BOLA SEPAK PANTAI AFC 2017

 Berikut senarai akhir 12 pemain dibawa ketua jurulatih skuad bola sepak pantai kebangsaan, Ismail Zakaria ke Kejuaraan Bola Sepak Pantai AFC 2017 dengan skuad Harimau Malaysia akan bersaing dalam Kumpulan A di Pantai Batu Burok, Kuala Terengganu bertemu Afghanistan (4 Mac), juara 2013 - Iran (5 Mac), juara 2006 - Bahrain (6 Mac) dan China (8 Mac).

  BIL

NAMA

UMUR

PASUKAN

1.

MOHD NAZRI SULAIMAN

32

TERENGGANU

2.

KHAIRUL AZIZI NORWAWI

32

TERENGGANU

3.

MOHD ZAHARIM MOHD YUSOF

35

TERENGGANU

4.

MOHD RIDUWAN MOHD NOOR

27

TERENGGANU

5.

MOHAMMAD FAKHRULLAH MOHAMAD

23

TERENGGANU

6.

MUHAMMAD QUSHAIRIE ASAARI

19

TERENGGANU

7.

MOHD KHAIRUL NIZAM MOHAMAD

35

TERENGGANU

8.

MOHD ROZAIRI AHMAD

30

TERENGGANU

9.

MOHAMAD FAKHRUDDIN MOHAMAD

23

TERENGGANU

10.

AJASNI PARMAN

44

KUALA LUMPUR

11.

MOHD RIDHWAN ZAINAL

29

KUALA LUMPUR

12.

MOHD SHAFIQ RIZA HUZAIR

24

PAHANG

 

 Pasukan kebangsaan sudah menjalani kem latihan pusat di Kuala Terengganu sejak 18 Februari lalu dan telah menghadapi dua aksi pemanas badan menentang Iraq pada Selasa lalu yang berkesudahan seri 5-5 dan tewas 0-7 kepada Jepun, semalam.

KOMEN KETUA JURULATIH SKUAD BOLA SEPAK PANTAI HARIMAU MALAYSIA, ISMAIL ZAKARIA

“Hanya satu pertukaran sahaja yang dibuat iaitu Khairul Azizi Norwawi menggantikan Aminullah Abd Razab yang mengalami kecederaan otot. Pertukaran ini tidak banyak memberi impak kerana kedua-dua pemain mempunyai kebolehan teknikal yang sama hanya berbeza pada ketinggian fizikal sahaja.

“Alhamdulillah, saya dapat lihat peningkatan dalam pasukan terutamanya dari segi kecergasan dan taktik. Walau bagaimanapun, masih banyak kelemahan yang perlu diperbaiki tapi saya mengamalkan dasar berpijak di bumi yang nyata kerana amat sukar untuk memperbaiki semua aspek pada jangka masa yang pendek.

“Walaupun kita telah diundi bersama pasukan-pasukan yang kuat seperti Bahrain dan Iran, saya berharap pemain dapat menunjukkan semangat juang yang tinggi di hadapan penonton-penonton yang hadir sekali gus membuktikan bahawa kita bukan pasukan belasahan.

“Daripada pemerhatian saya, bola sepak pantai ini perlu diusahakan lagi kerana negara kita mempunyai kemampuan untuk menghasilkan pemain-pemain bola sepak pantai yang berbakat dan berbekalkan pembangunan yang baik, tidak mustahil kita mampu menjadi antara 5 pasukan terbaik di Asia pada masa akan datang.”