KL PETALING PUTRA, KL CITY SERTAI MBPP LAYAK KE LIGA FUTSAL KEBANGSAAN (LFK) 2017

2016-12-23

Pasukan KL Petaling Putra FC dan KL City FC berjaya mengisi baki dua slot ke Liga Futsal Kebangsaan (LFK) 2017 selepas berakhirnya hari ketiga saingan kelayakan di Kompleks Sukan Panasonic, Shah Alam, hari ini.

 Terdahulu Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) muncul pasukan pertama berjaya layak ke LFK 2017 pada hari kedua saingan kelayakan semalam selepas sah bergelar juara Kumpulan B biarpun masih berbaki satu perlawanan.

 KL Petaling Putra FC kendalian Mohd Shafik Ezdee Mohd Nordin muncul pasukan kedua layak selepas berjaya mencatat kemenangan tipis 2-1 ke atas KL City FC pada aksi terakhir mereka, pagi tadi.

 Kemenangan itu membolehkan KL Petaling Putra FC bergelar juara Kumpulan A dengan sembilan mata diikuti KL City FC selaku naib juara kumpulan dengan tujuh mata, berkelebihan perbezaan gol berbanding pasukan tangga ketiga, Sabah Quilmes FC yang turut mengumpul tujuh mata.

 Sarawak yang berjaya membelasah KL Imigresen FC 9-1 pada aksi terakhir, pagi tadi menamatkan saingan di tangga keempat dengan enam mata manakala KL Imigresen di tangga kelima, tanpa sebarang mata.

 KL City FC kendalian bekas pemain futsal kebangsaan, Jerry Dinesh Pireira berjaya mengisi slot terakhir layak ke LFK 2017 selepas menewaskan KSMR Kangar FC 2-1 pada perlawanan playoff yang baru saja berakhir sebentar tadi (malam ini).

 KSMR Kangar FC bimbingan Bakri Baharom layak ke perlawanan playoff selaku naib juara Kumpulan B selepas berjaya menewaskan ATM 15-7 pada perlawanan terakhir mereka, petang tadi.

 Terdahulu pada satu lagi aksi Kumpulan B, Pulau Pinang yang memerlukan kemenangan sekadar berjaya mengikat MBPP 3-3.

 MBPP bergelar juara Kumpulan B dengan 10 mata diikuti KSMR Kangar FC selaku naib juara dengan lima mata, diikuti Pulau Pinang di tangga ketiga, juga dengan lima mata tetapi dipisahkan jumlah jaringan besar KSMR Kangar FC biarpun sama perbezaan gol, ATM dengan empat mata dan Kuantan Rangers FC dengan dua mata.

 Saingan LFK 2017 membabitkan 10 pasukan lelaki dan tujuh pasukan wanita bakal membuka tirai saingan pada 4 Februari 2017.

 MBPP, KL Petaling Putra FC dan KL City FC bakal menyertai tujuh pasukan lain bagi kategori lelaki iaitu juara bertahan Felda United, T-Team, Kuala Lumpur, Melaka, Perak, Pahang dan Sabah.

 Kategori wanita pula menampilkan Felda United, Sabah, PDRM, Perak dan Kuala Lumpur serta dua pasukan baharu, ATM dan Sarawak. Juara bertahan, Selangor telah menarik diri bersama-sama pasukan lelaki mereka.

 

KEPUTUSAN PERLAWANAN HARI INI:

 

KUMPULAN A

KL PETALING PUTRA FC 2-1 KL CITY FC

SARAWAK 9-1 KL IMIGRESEN FC

 

KUMPULAN B

MBPP 3-3 PULAU PINANG

ATM 7-15 KSMR KANGAR FC

 

PERLAWANAN PLAYOFF

KL CITY FC 2-1 KSMR KANGAR FC

 

KEDUDUKAN TERAKHIR KUMPULAN A & B: