PIALA PRESIDEN: KELANTAN, SELANGOR, PERAK & T-TEAM MELANGKAH KE SEPARUH AKHIR

2016-09-27

Juara bertahan, Kelantan melangkah bergaya ke separuh akhir menerusi agregat 4-0 selepas menewaskan pasukan tangga keempat Kumpulan B, Pahang 1-0 pada perlawanan suku akhir kedua Piala Presiden 2016 di Stadium Sultan Muhammad IV, Kota Bharu, petang semalam.

 Skuad kendalian Hashim Mustapha itu yang sebelum ini muncul juara Kumpulan A bakal berdepan Selangor selepas pasukan naib juara Kumpulan B kendalian Omar Ali itu bangkit membelasah Terengganu 4-0 di Padang SUK, Shah Alam untuk mara dengan agregat 4-3.

 Juara Kumpulan B, Perak pula turut bangkit di laman sendiri apabila skuad kendalian Sayuddin Mohd Isa itu berjaya menewaskan Kedah 2-0 di Stadium Perak, Ipoh untuk mara dengan agregat 2-1.

 Menanti Perak di separuh akhir ialah pasukan tangga ketiga Kumpulan B, T-Team kendalian Mohd Nafuzi Zain yang berjaya menewaskan naib juara Kumpulan A, Johor Darul Ta'zim III 2-0 di Stadium Majlis Perbandaran Pasir Gudang untuk layak dengan agregat 2-1.

 Keputusan perlawanan-perlawanan suku akhir ini menyaksikan hanya satu pasukan dari Kumpulan A berjaya layak ke separuh akhir iaitu Kelantan manakala baki tiga lagi pasukan dari Kumpulan B iaitu Perak, Selangor dan T-Team.

 Separuh akhir pertama dijadual berlangsung pada Isnin ini, 3 Oktober dengan Kelantan melayan kunjungan Selangor manakala Perak menanti kehadiran T-Team sebelum aksi timbal balik berlangsung pada 12 Oktober ini.

 Final Piala Presiden 2016 secara timbal balik pula dijadual pada 18 dan 25 Oktober ini.

 

KEPUTUSAN PENUH SEMALAM

 

KELANTAN 1

Muhammad Danial Ashraf Abdullah 78'

PAHANG 0

* Kelantan layak menerusi agregat 4-0

 

SELANGOR 4

Badrul Amin Rusalan 1'

Muhammad Faizzudin Mohd Abidin 41'

K Kannan 62'

Muhammad Syahmi Safari 81'

TERENGGANU 0

* Selangor layak menerusi agregat 4-3

 

PERAK 2

S Dhaya Naidu 13'

Abdul Razak Mastor 70'

KEDAH 0

* Perak layak menerusi agregat 2-1

 

JOHOR DARUL TA'ZIM III 0

 T-TEAM 2

Mohd Zarulizwan Mazlan 27'

Mohamad Raimi Shair Muhamad 52'

* T-Team layak menerusi agregat 2-1