SIARAN MEDIA: ACTIVE SPORTS CENTRE (PUMA) KEKAL SEBAGAI RAKAN PENAJA BOLA PERLAWANAN RASMI PERTANDINGAN DOMESTIK FAM BAGI MUSIM 2024

2024-04-17

Jenama antarabangsa terkenal dari Jerman, Puma melalui Active Sports Centre kekal sebagai penaja bola perlawanan rasmi untuk empat pertandingan domestik anjuran Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) bagi musim kedua berturut-turut.

Selepas buat pertama kalinya menjadi bola perlawanan rasmi pada musim 2023 yang lalu, bola Puma Orbita FAM 2 dengan reka corak baharu bakal digunakan pada pertandingan Piala Presiden, Piala Belia, Liga Wanita Nasional (LWN) dan Piala Tun Sharifah Rodziah (PTSR) bagi musim 2024 ini.

Bola Puma Orbita FAM 2 dengan teknologi dan reka bentuk terkini telah diperkenalkan pada majlis pelancarannya yang disempurnakan oleh Naib Presiden FAM, Mohd Firdaus Mohamed selaku Pengerusi Jawatankuasa Pertandingan FAM di Wisma FAM, Kelana Jaya, petang tadi.

Menurut Mohd Firdaus, kesudian pihak Active Sports Centre untuk terus kekal sebagai penaja bola perlawanan rasmi bagi keempat-empat pertandingan tersebut mampu untuk menjadi pemangkin kepada para pemain muda dan wanita di negara ini.

“Pemain-pemain muda yang bersaing di pentas Piala Presiden iaitu pertandingan B-20 dan Piala Belia iaitu pertandingan B-18, serta pemain-pemain wanita yang beraksi di pertandingan LWN dan PTSR sudah tentu berasa lebih teruja untuk dapat menggunakan bola perlawanan yang berkualiti dan berteknologi terkini daripada Puma ini, sekali gus mampu meningkatkan lagi tahap kualiti permainan dan prestasi mereka.

“Ini juga menjadi bukti bahawa kita tidak meminggirkan saingan liga domestik di peringkat umur serta wanita ini yang mana dari semasa ke semasa, kita akan sentiasa berusaha untuk meningkatkan lagi imej dan mutu pertandingan-pertandingan ini termasuk dari segi penggunaan bola perlawanan yang berkualiti dan menarik.

“Terima kasih kepada Active Sports Centre atas kesudian untuk terus menjadi penaja bola perlawanan rasmi untuk pertandingan Piala Presiden, Piala Belia, serta LWN dan PTSR bagi musim kedua berturut-turut ini.

“Diharap jalinan kerjasama ini dapat diteruskan pada musim-musim yang akan datang,” kata Mohd Firdaus.

Yang turut hadir pada majlis pelancaran tersebut ialah Exco FAM, Dato’ Suraya Yaacob selaku Pengerusi Jawatankuasa Bola Sepak Wanita FAM; Exco FAM, ACP (B) Md Dali Wahid selaku Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Pertandingan FAM; Exco FAM, Dr Siti Faidul Maisarah Abdullah selaku Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Bola Sepak Wanita FAM dan Setiausaha Agung FAM, Datuk Noor Azman Hj Rahman serta Pengarah Urusan Puma Asia Tenggara dan Oceania, Sanjay Roy; Pengurus Negara Puma Malaysia, Steven Tan dan Pengurus Active Sports Centre, S. Murugeson.

Sementara itu, Steven Tan mewakili Active Sports Centre dan Puma berkata, penajaan bola perlawanan rasmi untuk keempat-empat pertandingan tersebut diteruskan bagi musim 2024 selepas melihat komitmen yang ditunjukkan oleh FAM dalam membangunkan bola sepak di peringkat remaja dan juga wanita.

“Selepas pertama kali Active Sports Centre menjadi penaja bola perlawanan rasmi bagi pertandingan-pertandingan domestik FAM pada musim 2023 yang lalu, kami mendapati bahawa Active Sports Centre perlu terus membantu FAM dalam merancakkan lagi pertandingan Piala Presiden dan Piala Belia serta LWN dan PTSR ini.

“Kami juga teruja dan ingin melihat lebih ramai pemain-pemain muda negara yang berbakat dilahirkan menerusi pertandingan Piala Presiden dan Piala Belia serta penglibatan lebih ramai pemain-pemain wanita dalam pertandingan LWN dan PTSR.

“Sudah tentu Active Sports Centre dan Puma sendiri komited dalam usaha ini dan kami memberikan bola rasmi Puma Orbita FAM 2 dengan rekaan corak baharu yang menarik serta berteknologi terkini bagi meningkatkan semangat dan keghairahan para pemain untuk turun beraksi nanti," ujar Steven.

Bola terbaharu Puma Orbita FAM 2 edisi 2024 ini mengekalkan warna kuning dan hitam sebagai warna utama pada reka coraknya bagi melambangkan warna yang terdapat dalam logo rasmi FAM.

Tampil dengan rekaan corak yang lebih garang dan menyerlah kali ini, bola perlawanan rasmi ini juga boleh didapati secara eksklusif di Active Sports Centre, Seksyen 9, Shah Alam pada harga RM359 bermula hari ini.

Saigan Piala Presiden 2024 akan bermula pada Ahad ini, 21 April 2024, disusuli saingan Piala Belia 2024 bermula Sabtu depan, 27 April 2024.

Sementara saingan LWN 2024 pula dijadual bermula pada 22 Jun 2024, disusuli saingan PTSR 2024 yang tarikhnya akan dimaklumkan kemudian.

 

* Siaran media ini dikeluarkan pada Rabu, 17 April 2024