SIARAN MEDIA: INTI PATI SIDANG MEDIA SELEPAS KONGRES TAHUNAN FAM KALI KE-60 2024

2024-04-01

Berikut adalah antara inti pati yang disampaikan oleh Presiden Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), Datuk Haji Hamidin Haji Mohd Amin pada sidang media selepas Kongres Tahunan FAM Kali Ke-60 2024 yang telah berlangsung di Hotel Dorsett Grand Subang, Subang Jaya pada Isnin, 1 April 2024.

 

1- AGENDA KONGRES TAHUNAN KALI KE-60

 

i) Kongres kali ini merupakan kongres tahunan biasa yang mana kongres pemilihan hanya akan dijalankan pada Kongres Tahunan Kali Ke-61 yang akan berlangsung pada tahun depan iaitu untuk memilih barisan Jawatankuasa Eksekutif FAM bagi penggal baharu 2025 hingga 2029.

 

ii) Sebanyak 9 agenda telah dijalankan pada kongres sebentar tadi iaitu mengikut formaliti biasa. Cuma pada Agenda 8 iaitu membentangkan cadangan yang dikemukakan oleh Ahli dan Jawatankuasa Eksekutif FAM, salah seorang Exco FAM, Christopher Raj telah mencadangkan usul supaya FAM memberi sepenuh sokongan kepada Presiden FIFA, Gianni Infantino bagi membangkitkan isu perkauman dalam bola sepak sebagai agenda utama pada Kongres FIFA Kali Ke-74 di Bangkok, Thailand pada 17 Mei depan. Usul berkenaan telah disokong oleh Kongres sebentar tadi.

 

2- ANUGERAH AHLI GABUNGAN TERBAIK 2023

 

i) Ini merupakan julung kalinya Anugerah Ahli Gabungan Terbaik FAM ini diperkenalkan dan ia bertujuan untuk menyeru serta memastikan semua dalam kalangan 20 ahli gabungan FAM ini sentiasa proaktif menjalankan peranan masing-masing terutama dalam aspek pembangunan.

 

ii) Daripada sejumlah 20 ahli gabungan FAM, sebanyak 7 ahli gabungan telah mengembalikan borang penyertaan masing-masing dengan mengisi maklumat-maklumat yang diperlukan bagi penilaian penuh dibuat oleh Jawatankuasa Hubungan dan Pembangunan Ahli Gabungan FAM berdasarkan kriteria-kriteria yang telah ditetapkan.

 

iii) Antara kriteria yang telah diambil kira dalam sistem pemarkahan bagi menentukan pemenang anugerah ini ialah mempunyai carta organisasi yang lengkap, mempunyai laman web rasmi yang dikemas kini, mempunyai akaun media sosial rasmi, mengadakan kongres tahunan, menganjurkan kursus-kursus kejurulatihan dan kepengadilan, mempunyai pasukan-pasukan yang beraksi dalam pertandingan di peringkat kebangsaan, menganjurkan pertandingan di negeri masing-masing, menjalankan aktiviti-aktiviti bola sepak akar umbi, penganjuran seminar, penyedian maklumat mengenai akademi-akademi di negeri masing-masing serta penyediaan maklumat mengenai fasiliti yang dimiliki oleh ahli gabungan.

 

iv) Daripada 7 ahli gabungan yang dinilai tersebut, berada di kedudukan ketiga terbaik ialah Persatuan Bola Sepak Sarawak dengan mengumpul sebanyak 77 mata, di kedudukan kedua terbaik ialah Persatuan Bola Sepak Selangor dengan mengumpul sebanyak 90 mata, manakala Persatuan Bola Sepak Negeri Johor Darul Ta'zim berada di kedudukan teratas dengan mengumpul sebanyak 108 mata, sekali gus diumumkan sebagai pemenang Anugerah Ahli Gabungan Terbaik FAM bagi tahun 2023.

 

3- ISU KIM PAN GON & PAU MARTI TINGGALKAN SKUAD HARIMAU MALAYA

 

i) Berhubung isu ini, ketua jurulatih kebangsaan, Kim Pan Gon sendiri telah menafikan laporan berita yang memetik sumber menyatakan bahawa beliau telah menghantar surat kepada FAM dan bersedia untuk meninggalkan skuad Harimau Malaya. Di pihak FAM sendiri pun, kami tidak menerima apa-apa surat daripada Pan Gon. Jadi tiada isu di sini yang mana ia cuma cubaan pihak tertentu untuk mencipta satu polemik susulan dua kekalahan skuad Harimau Malaya kepada Oman, baru-baru ini.

 

ii) Timbul juga isu bahawa penolong jurulatih kebangsaan, Pau Marti Vicente telah meninggalkan skuad Harimau Malaya selepas kelibatnya tidak kelihatan di bangku simpanan pada aksi menentang Oman di Stadium Nasional, Bukit Jalil pada 26 Mac lalu. Beliau sebenarnya telah dimasukkan ke hospital pada 23 Mac iaitu sehari selepas skuad kebangsaan pulang dari Muscat, Oman kerana telah mengalami masalah kesihatan. Beliau ditahan wad selama enam hari dan hanya dibenarkan pulang ke rumah pada 28 Mac lalu. Justeru, Pau Marti sah masih bersama skuad Harimau Malaya.

 

4- ISU SURAT LAYANG DAKWAAN RASUAH & SALAH GUNA KUASA PRESIDEN & SETIAUSAHA AGUNG

 

i) Segala apa yang dinyatakan oleh penulis surat layang berkenaan adalah lebih bersifat untuk menyerang peribadi yang merupakan fitnah dan tohmahan semata-mata. Ia juga dilihat datang daripada seorang individu atau lebih yang mempunyai rasa tidak puas hati dengan kepimpinan tertinggi FAM.

Untuk makluman semua, semua perkara melibatkan kewangan di FAM adalah mengikut Statut FAM serta Prosedur Operasi Standard (SOP) yang telah ditetapkan iaitu ianya perlu melalui Jawatankuasa Tetap masing-masing, seterusnya dibawa ke Jawatankuasa Kewangan dan Pengurusan FAM, sebelum dibawa ke Jawatankuasa Eksekutif FAM untuk diluluskan.

Justeru, berpandukan kepada Statut FAM, laporan berhubung perkara ini akan dihantar kepada Jawatankuasa Integriti FAM, sebuah badan bebas yang dipengerusikan oleh Tan Sri Dato' Seri Dr. Aseh Haji Che Mat serta dibarisi ahli-ahli jawatankuasanya terdiri daripada antaranya wakil dari Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk dinilai dan diperhalusi. FAM sentiasa bersikap terbuka untuk disiasat dan akan memberikan sepenuh kerjasama dalam memberikan maklumat mengenai dakwaan-dakwaan yang dinyatakan dalam surat layang tersebut.

 

ii) FAM juga sedang menimbang untuk membuat laporan polis berhubung surat layang tersebut kerana ia telah menimbulkan persepsi negatif terutamanya dalam kalangan peminat dan penyokong bola sepak tanah air dan juga antarabangsa, selain akan cuba mendapatkan bantuan daripada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dalam mengesan dari mana sumber asal e-mel surat layang tersebut dan jika ia melibatkan staf FAM, siasatan dalaman turut akan dibuat.

 

iii) Berhubung isu hampir 12 orang staf FAM telah meletak jawatan dalam tempoh tiga bulan terakhir, ia perkara normal dalam sebuah organisasi besar apabila terdapat staf yang telah tamat kontraknya dan tidak ditawarkan kontrak baharu, selain staf yang menghantar surat peletakan jawatan kerana menerima tawaran lebih baik dari pihak lain serta ada juga yang terpaksa berhenti kerana masalah peribadi/keluarga. Tiada seorang pun yang telah dipecat seperti yang didakwa dalam surat layang tersebut. Malah, terdapat juga beberapa bekas staf sebelum ini yang kembali menyertai FAM selepas tempoh tertentu, sekali gus membuktikan bahawa tiada masalah pengurusan seperti yang didakwa.

Berkenaan isu kenaikan gaji staf, FAM sentiasa mengikut prosedur dan ketetapan sedia ada di bawah Unit Sumber Manusia FAM yang mana kenaikan gaji adalah dinilai berdasarkan prestasi kerja, tahap komitmen, disiplin, rekod kedatangan harian serta perkara-perkara berkaitan, dan bukannya dibuat berdasarkan pilih kasih seperti yang didakwa.

 

iv) Sementara itu, mengenai peletakan jawatan penolong pengurus pasukan kebangsaan, Datuk Wira Kamarul Ariffin Mohd Shahar, beliau sendiri telah menghantar surat peletakan jawatan tersebut bertarikh 29 Januari 2024, iaitu sekembalinya skuad Harimau Malaya ke tanah air selepas menamatkan kempen Piala Asia 2023 di Qatar atas alasan mahu memberi tumpuan kepada urusan perniagaan beliau. Tiada istilah beliau ditikam dari belakang atau sebagainya kerana peletakan jawatan itu adalah atas persetujuan dan permintaan beliau sendiri.

 

* Siaran media ini disiarkan pada Isnin, 1 April 2024