Tottenham Hotspur tiba di Malaysia

KUALA LUMPUR (26 MEI 2015): Tottenham Hotspur bimbingan Mauricio Pochettino tiba di ibu negara bersama barisan pemain bintang mereka antaranya sensasi baharu di White Hart Lane, Harry Kane, penjaga gol Hugo Lloris, pemain tengah Erik Lamela dan Christian Eriksen untuk aksi Piala AIA Kuala Lumpur 2015 menentang Malaysia XI.

 Dianjurkan oleh Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) dan dipromosikan oleh ProEvents International Sdn Bhd, skuad digelar Lilywhites itu akan menentang Malaysia XI bimbingan Dollah Salleh di Stadium Shah Alam, esok (sepak mula jam 8.45 malam).

 Pengerusi Tottenham Hotspur, Daniel Levy berkata: “Kami bersedia untuk memberi peminat kami di sini peluang untuk menyaksikan pasukan kami beraksi menentang antara pemain terbaik di Malaysia sebagai cara untuk menyatakan penghargaan kami terhadap usaha dan sokongan yang telah mereka berikan kepada kami dari segenap pelusuk dunia setiap minggu. Kami berharap dapat bertemu sejumlah besar di antara mereka sepanjang kunjungan ini.”

 “Kunjungan ini juga akan membolehkan kami untuk meneruskan jalinan kerjasama hebat bersama AIA, rakan kongsi jangka panjang kelab, yang mana akan menyaksikan pasukan Kejurulatihan Global kami mengendalikan klinik kejurulatihan bola sepak akar umbi untuk menggalakkan gaya hidup sihat dan sejahtera di seluruh rantau ini. Kami juga berterima kasih kepada FAM, ProEvents, CIMB dan Astro di atas sokongan dan kerjasama hebat yang diberikan.”

 Dollah menyenaraikan lima pemain import yang beraksi dalam saingan Liga Malaysia - Ashfaq Ali (PDRM), Paulo Rangel (Terengganu), pertahanan Perak dari Brazil, Thiago Junio Aquino serta dua pemain Selangor, Robert Cornthwaite dan Guilherme De Paula di dalam skuadnya.

 “Peluang beraksi menentang kelab EPL bukan sentiasa datang dan saya yakin Malaysia XI, termasuk pemain import yang telah saya namakan, akan memberi aksi terbaik mereka kerana ini adalah peluang terbaik mereka untuk menonjol,” ujar Dollah. "Saya mengharapkan satu perlawanan yang menarik menentang Spurs dan ia tentunya hebat dengan penyokong berdiri memberi sokongan padu di belakang kami.”

 Setiausaha Agung FAM, Dato’ Hamidin Mohd Amin, berkata: “Bagi pihak FAM, saya menyatakan rasa keterujaan kami di dalam mengalu-alukan kehadiran Tottenham Hotspur FC untuk saingan Piala AIA Kuala Lumpur 2015. Kita telah menanti sekian lama untuk perlawanan ini dan saya percaya banyak yang boleh pemain kita pelajari sebelum beraksi di Kelayakan Piala Dunia 2018.”

 Pengarah Urusan ProEvents International, San Boon Wah, berkata ini sememangnya satu detik bersejarah buat penyokong Tottenham Hotspur di Malaysia dan ribuan lagi penyokong Spurs yang akan bertandang dari China, Hong Kong, Australia, UK, Singapura, Indonesia, Thailand dan Kemboja.

 “Tatkala peminat di Malaysia akan mendapat peluang menyaksikan Spurs beraksi di Stadium Shah Alam, kami juga ingin memaklumkan bahawa Malaysia akan dipasarkan kepada jutaan peminat di seluruh dunia melalui siaran luar negara perlawanan ini termasuk di UK & Eire, Perancis, China, Indonesia, Jepun, Maldives, Norway, USA, Kanada dan di Timur Tengah,” kata San.

 Sebagai sebahagian dari perancangan di Piala AIA Kuala Lumpur 2015, kelab ini dan pasukan Kejurulatihan Global mereka komited untuk mengadakan sesi kejurulatihan sejumlah 100 jam keseluruhan dan klinik ini dihadiri oleh jurulatih-jurulatih Harimau Muda B, C, dan D, pemain dari Sekolah Sukan Malaysia Pahang, Sekolah Sukan Bukit Jalil, SMK Seri Perkasa (Teluk Intan, Perak), Akademi FAM dan tidak ketinggalan Sukan Olimpik Khas Malaysia.

 Ketua Pegawai Pemasaran AIA Bhd, Thomas Wong, berkata: “Hari ini adalah hari yang cukup mengujakan bagi kami di AIA, selepas setahun menjalin kerjasama tajaan jersi bersama Tottenham Hotspur FC; kami mempunyai peluang untuk bekerjasama dengan Kelab ini dan membawa skuad utama mereka merentasi sempadan dunia untuk beraksi menentang Malaysia XI di Piala AIA 2015!

 “Sebagai sebuah syarikat insurans hayat, kami sedar betapa seorang ahli sukan berpengaruh boleh menjadi contoh yang baik di dalam menyampaikan motivasi khas untuk menggalakkan gaya hidup sihat justeru AIA dan Spurs telah bekerjasama untuk menyampaikan mesej ini melalui pelbagai klinik kejurulatihan dan aktiviti kemasyarakatan yang telah dirancang minggu ini.” 

 Ketua Eksekutif Kumpulan CIMB Group, Tengku Dato’ Zafrul Tengku Abdul Aziz, berkata: “CIMB, sebagai rakan kongsi rasmi, berbangga untuk menyokong inisiatif untuk membawa aksi bola sepak berkelas dunia ke Malaysia – di sini di Kuala Lumpur. Kami cukup pasti kumpulan besar penyokong EPL di Malaysia akan terhibur menyaksikan sebuah perlawanan yang tanpa ragu sebuah perlawanan hebat dan cukup bersejarah.”

 Tiket terbuka dijual pada harga RM58 dengan tiket VIP terhad boleh didapati pada harga RM428 dan RM328. Kesemua tiket sudah boleh didapati untuk pembelian secara online di www.ticketpro.com.my, di cawangan Ticketpro dan juga menerusi talian hotline, +603-7880-7999.

 Tiket juga akan dijual di Stadium Shah Alam hari ini (26 Mei) bermula jam 11 pagi ke 8.30 malam dan pada hari perlawanan (27 Mei) dari 11 pagi hinggalah tamat separuh masa pertama.

 Pintu masuk akan dibuka pada jam 4.30 petang pada hari latihan (hari ini), dan 6 petang pada hari perlawanan (esok).

Dikeluarkan oleh Shekhinah PR bagi pihak ProEvents International

J Category: 
uncategorised7